Luca, Luca, kitty-kotty

A Bethlen Gábor Zrt. által támogatott, a külhoni magyar óvoda- és iskolapedagógusok együttműködésével megvaló pályázat utolsó tevékenységén a „Luca, Luca, kitty-kotty" címűn, a Luca napi népszokásokat idéztük fel és a Luca naphoz kapcsolódó hiedelmekkel ismerkedtünk, időjárás naptárt, lucaszéket készítettünk, végül lucabúzát ültettünk.

A program célcsoportja a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium II. Step by Step osztályos és a Mesevár Napközi Otthon Csipkerózsika csoportjának, óvodás gyerekei voltak. Azon gyerekek vettek részt a tevékenységekben, akiknek szülei, nagyszülei vállalták, hogy a tanítókat és óvónőket segítik munkájuk során.

Mindezt tettük azért, hogy közvetítsük az anyanyelvi kultúrát, mert hisszük, hogy már egészen korán, kisgyermekkorban érik olyan meghatározó tapasztalatok a gyermeket, amelyek a nyelvi és a kommunikációs képességeire befolyással vannak. Ily módon, a népművészet megismertetésével, a múlt értékeinek, hagyományainak bemutatásával a tervezett tevékenységek mindegyike szerepet kívánt vállalni a gyermekek, szüleik és nagyszüleik identitásának formálásában, kulturális sajátosságainak megtartásában.

 

luca

 

luca2

 

Partnereink

fp

elka i