A Magyar Népmese Napja

A Magyar Olvasástársaság már 2005-ben felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a mese, az olvasás, hogy csatlakozzon azon kezdeményezéshez, hogy szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján legyen a Magyar Népmese Napja.
„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

 

Mint minden évben, idén is megemlékeztünk nagy mesemondónkról. Iskolánkban már szeptember 27-én Benedek Elek életével ismerkedtek a III-IV osztályos tanulók és meghallgattak egy közkedvelt mesét, melyet Kántor István, XII. A osztályos mesemondó tanulónk mondott el nekik. Ezt követően illusztrációk készültek, illetve feladatlapok kitöltésével beszéltük át a mese fontosabb mozzanatait.
Hétfőn a legkisebbekkel folyatódott a Népmese Napja. Őket Gagyi Réka szervezésében a régi és újonnan érkezett önkéntesek örvendeztették meg. A mese meghallgatása után a dramatizált feldolgozás következett, majd papírbábok is készültek. A nap zárásaként az V-VI osztályosok is bekapcsolódtak az eseménybe.

 

nepm w

nepm w

Partnereink

fp

elka i