III. Orbán Balázs vetélkedõk

2017. január 29-én hétfőn, valamint 30-án kedden került megrendezésre a III. Orbán Balázs Verseny az Orbán Balázs Gimnáziumban. A verseny a hagyományoknak megfelelően iskolánk névadójának, Orbán Balázsnak az életéről, munkásságáról szólt, a diákok ezzel kapcsolatos tudását volt hivatott felmérni. A vetélkedőre számos székelyföldi iskola diákja látogatott el, mint versenyző. A versenyt mindkét alkalommal Demeter Levente, az Orbán Balázs Gimnázium igazgatója vezette.

 


A hétfői megmérettetésen a IX-XII. osztályosok vettek részt. Megtiszteltek jelenlétükkel a székelyudvarhelyi Eötvös József Szaklíceum, illetve a Palló Imre Művészeti Líceum diákjai. Az udvarhelyiek mellett a versenyen jelen voltak a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium és a Marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportiskola diákjai. Az Orbán Balázs Versenyen az Orbán Balázs Gimnáziumból is számos, három fős csapat vett részt.

 

A gimnazisták versenyén egy öttagú zsűri értékelt. A zsűri elnöke Csorba Árpád István volt, a Rákóczi Szövetség erdélyi elnöke. Mellette értékeltek Bán Teréz Mária és Nagy Edit román szakos tanarnők, a diákok képviseletében pedig Kántor István, tizenegyedikes, valamint jómagam, Beke Lehel, tizenkettedikes diák.
A vetélkedő kérdéseire szánt idő elegendőnek bizonyult, a versenyzők az összes kérdésre időben megadták a helyes avagy helytelen választ. Nagy örömmel mondhatom, hogy a válaszok többsége helyes volt, ami egy picit megnehezítette a zsűri munkáját. Ez azt jelentette, hogy az eredmények összesítése során kiderült, két csapat is harmadik helyezést ért el. A probléma megoldását Csorba Árpád István elnök úr vette kézbe, akinek ráadás-kérdésekkel sikerült eldöntenie, ki kapja meg a harmadik helyezést. Ez a csapat az OBG. XII. A osztály képviselőiből tevődött össze. A majdnem első helyet az Eötvös József Szakközépiskola, Kalandorok csapata érte el, míg a legügyesebbnek az OBG. IX. A osztályos Kelet tündérei bizonyultak. Dicséretben részesültek a Székelyek csapata, a XI.B osztályos Orbán Balázs Gimnázium diákjai.

 

obv n1 

 

obv n1


A keddi vetélkedőn az V-VIII osztályosokon volt a sor, hogy megmutassák, mit tanultak a legnagyobb székelyről, Orbán Balázsról. Ez alkalommal ugyancsak egy öttagú zsűri értékelte a feladatokra adott megoldásokat. A zsűri elnöke ezúttal Hatos Melinda, az Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa volt. A zsűritagok között tudhattuk Molnár Csilla iskolapszichológust, a diákok részéről pedig Lőrinczi Ágnes, Balázs Barnabás és Beke Lehel tizenkettedikes diákokat.

 

A versenyre a következő iskolák diákjai neveztek be:

  • Augusztinovics Pál Általános Iskola, Kissolymos
  • Pécsi Simon Általános Iskola, Székelyszenterzsébet
  • Bem József Általános Iskola, Újszékely
  • Jósika Miklós Általános Iskola, Etéd
  • Kőrispataki Általános Iskola
  • Orbán Balázs Általános Iskola, Székelyudvarhely
  • Orbán Balázs Gimnázium Székelykeresztúr

A sejtéseim ellenére a kisebbek sem voltak felkészületlenebbek, a verseny rendezetten, dinamikusan zajlott le, a tanulók Orbán Balázzsal kapcsolatos lexikális tudása, valamint a kreativitásuk egyaránt elnyerte a zsűri tetszését és elégedettségét. Dicséretben részesültek az Erdélyi vándor csapat tagjai a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskolából, a harmadik helyezést a Sólymok csapata érte el a kissolymosi Augusztinovics Pál Általános Iskolából. Másodikként a Székelyföldi kutatók csapata végzett, ők a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium VII. osztályos tanulói, a dobogó legfelső szintjét a Jómadarak, az etédi Jósika Miklós Általános Iskola diákjai foglalhatták el.

 

obv n1

 

obv n1 

 

A vetélkedő megszervezéséért köszönetet érdemel Demeter Levente igazgató, valamint Moldován Gergely történelem szakos tanár. A verseny megszervezésében nagy segítséget nyújtott a Rákóczi Szövetség, a Comunitas Alapítvány, valamint az Orbán Balázs Alapítvány.

 

 

Beke Lehel XII.B osztályos tanuló

Partnereink

fp

elka i