Kányádi szabadon – országos versmondó verseny

Örömmel vettük tudomásul, hogy a Nagygalambfalvi Általános Iskola idén a középiskolások számára is lehetőséget kínált a versmondásra. A versenyre online formában került sor, nevezni egy videó beküldésével lehetett. A „Kányádi szabadon” kategóriában rendhagyó módon közelíthettünk a szöveghez. Mi a Fekete-piros című verset választottuk.

 

A költemény már címében is utal a széki népviselet színeire. A Szék községből elszármazottak az erdélyi magyarságnak, az idegen kultúrában élőknek a szimbólumai. A vers többször is utal a csütörtök és vasárnap délutánonként kimenős cselédlányok zene nélküli táncára, melyet a kolozsvári Malomárok és Telefonpalota közti járdaszigeten járnak konokul és kitartóan „körbe-körbe, majd pörögve”.
Iskolánk 9.A osztályában hamar összeállt a csapat: Karsai Brigitta-Ilona a versmondást vállalta. Ő már gyakorlott versmondónak számít, több díjat is a magáénak tudhat. A csapat táncosai: Antal Tímea, Demeter Kincső, Simófi Kinga és Zsidó Tímea. A technikai munkát Palencsár Mihály-Zsolt és Komporály Tamás végezte. A szövegmondásba néhány sor erejéig Zsidó Timi és a két fiú is bekapcsolódott, de megcsodálhattuk Antal Timi gyönyörű énekhangját is. Jó volt látni azt is, hogy Brigi versmondás iránti szeretete nem kopott az évek során. Dicséretet érdemel az, ahogyan a csapat a videó elkészítésére készült, valamint Palencsár Misinek az utómunkálatok során tanúsított igényessége, szakértelme és Pavlokin Klára osztálytársainak nyújtott segítsége.

 

A galambfalvi iskola Facebook oldalán közzétett tájékoztató szerint összesen 540 versmondó kapcsolódott be a versenybe, az ország 13 megyéjéből érkeztek videók. Ezeket szakmai zsűri bírálta, a középiskolásokét a következők értékelték: Benedekffy Katalin Prima díjas énekművész, Botorok Annamária óvónő, Nagy Apollónia minisztériumi tanácsos, Orbán Ferenc zenész, zenetanár, Vetési Nándor színészművész.

 

Iskolánk csapatának, a Vadgesztenyéknek munkáját a zsűri dicsérettel jutalmazta. Gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk a csapatra.

Zsigmond Viola,
magyartanár

 

vadg1

 

 

Partnereink

fp

elka i