Az ajkai „Székelykeresztúrért” Alapítvány ösztöndíja
2022-2023

 

Ajka város „Székelykeresztúrért Alapítványa” ösztöndíjat hirdet a 2022-2023-as tanévre székelykeresztúri és a székelykeresztúri kistérség fiataljai számára, akik romániai egyetemeken vagy főiskolákon folytatják tanulmányaikat.

 

A pályázási feltételeket és a csatolandó iratok listáját a pályázati űrlap tartalmazza, melyet le lehet tölteni a www.keresztur.ro honlapról.

 

A pályázatok leadásának határideje: 2022. november 25. péntek, 12 óra
A határidő után érkező pályázatok nem kerülnek elbírálásra.

 

Pályázati űrlap: adatlap-2023.pdf

Provocare la lectură

A második tanév kezdetén hirdették meg ezt a lehetőséget, az olvasás napjához kapcsolódóan a román szakos tanárnők által. A Hargita megyei tanfelügyelőség szervezte meg, a román nyelv és irodalom keretein belül, a Hargita megyei középiskolásoknak és az 5-8 osztályosoknak. A feladat a következő volt: befolyásos emberek jelentkeztek arra a kihívásra, hogy meséljenek kedvenc könyveikről, mégpedig románul. Ezek közül az ajánlott könyvek közül lehetett választani egyet, amelyet elolvasva, levelet kellett írni róluk annak a személynek, aki ajánlotta. Én egy Agatha Christie könyvet választottam, mégpedig a Halál a Níluson című könyvét, amelyet Amalia Jere, ügyésznő ajánlott, neki címeztem levelemet. A kihívásra több mint 150 iskolából jelentkeztek diákok, pontosan 400 diák, ahonnan 30 diákot választottak ki a megírt leveleik alapján.

 

Amikor tudomást szereztem erről a lehetőségről, egyből megtetszett, mert imádok olvasni. Egyáltalán nem a „győzelem” hajtott, sem pedig a nyeremény, nekem sokkal inkább fontosabb volt az, hogy ez által időt szakíthatok az olvasásra. Persze, nagyon örültem annak is, hogy a végén belekerülhettem ebbe a 30 kiválasztott diákba. Köszönet a felkészítésért és a támogatásért, Páll Emese, román szakos tanárnőnek.

 

Táncos Dorottya, XI.A osztályos tanuló

 

prov 1

Partnereink

fp

elka i