Az ajkai „Székelykeresztúrért” Alapítvány ösztöndíja
2022-2023

 

Ajka város „Székelykeresztúrért Alapítványa” ösztöndíjat hirdet a 2022-2023-as tanévre székelykeresztúri és a székelykeresztúri kistérség fiataljai számára, akik romániai egyetemeken vagy főiskolákon folytatják tanulmányaikat.

 

A pályázási feltételeket és a csatolandó iratok listáját a pályázati űrlap tartalmazza, melyet le lehet tölteni a www.keresztur.ro honlapról.

 

A pályázatok leadásának határideje: 2022. november 25. péntek, 12 óra
A határidő után érkező pályázatok nem kerülnek elbírálásra.

 

Pályázati űrlap: adatlap-2023.pdf

European Legends - Erdély és Szicília

Erasmus + Beszámoló
Erdélyi és Szicíliai mobilitás

 

A 11. osztály második félévében jött a lehetőség, hogy részt vegyünk iskolánk, a már folyamatban levő Erasmus + „European Legends” című projektjében. Mivel ezt a lehetőséget nem mindig kínálják fel, természetesen igent mondtam, mert érdekeltek mind a legendák, és persze az angol nyelvtudásomat is gyakorolni, illetve fejleszteni szerettem volna. Így kerültem be a Projekt erdélyi és szicíliai mobilitására.
Az erdélyi csoport Szent László legendáját választotta, amiben László megment egy, a kunok által elrabolt leányt. Ezt a legendát dolgoztuk fel közösen a projekt többi résztvevőjével.
Először az erdélyi, az általunk szervezett része jött el a projektnek, ez a húsvéti vakációban zajlott, kedden és pénteken két héten keresztül. Persze a projekt kezdetét megelőzte számos előkészület, amit lelkesen és izgatottan készítettünk el. Elsőként én az interjúban vettem részt, ahol Zsidó Ferencet, városunk elismert íróját kérték fel Tanáraink, hogy tartson nekünk előadást a legendáról, illetve egy beszélgetésre kérték fel, ahol feldolgoztuk a legendát: a leány, és a kun vitéz szemszögéből is megvizsgáltuk. Ez a beszélgetést bemutattuk a projekt többi résztvevőjének is.
Egy kivételével minden nap részt vettem a tevékenységeken, volt amikor a könyvtárban, teljes fizikai jelenléttel, máskor pedig a Google Meet felületén, amikor a többi csapat bemutatta, ők hogyan dolgozták fel a legendánkat.
Ezen felül minden találkozásunk alkalmával kaptunk feladatokat, amiket meg kellett oldjunk közösen csapatban. Minden csapatban képviselték magukat a projekt különböző nemzeteinek tagjai, így csak angolul tudtunk kommunikálni, amelyet egy cseppet sem bántam. Az én csapatom az Ötös csapat volt, szerintem elég jól sikerült kiviteleznünk a feladatokat. Hazaiként magamra vállaltam a csapatvezetői szerepet, létrehoztam egy Google Classroom osztálytermet a csapatom tagjainak, hogy könnyebben tudjuk az elkészült fájlokat megosztani egymással. Majdnem minden délután beszéltünk a Meet felületén, ahol a feladatok megoldásán gondolkoztunk, illetve megismerkedtünk egymással. Ezen felül egy Instagram csoportban beszélgettünk, amelyben nem csak a feladatokról volt szó.
A mobilitás első napján bemutatkoztunk egymásnak. Mint a szervezők, egy kis ízelítőt is szerettünk volna adni a mi kultúránkból: egy rövidebb bemutatót tartottunk, amin mezőségi táncokat adtunk elő, két pár lépett fel: Gagyi Nóra és Lőrentz Előd, illetve én és Orbán Ödön.
A két következő találkozó egyik alkalmával egy előadáson vettünk részt Balla Ede jóvoltából, amelyen Szent László életével, a róla készült számos freskóval és mitológiájával ismerkedhettünk meg közelebbről. Nagyon érdekesnek találtam, sok új dolgot tudtam meg Szent Lászlóról, illetve a róla szóló legendáról is. A másik alkalommal a Polgármesteri hivatalba látogattunk el, ahol Városunk Polgármestere köszöntötte a projekt többi résztvevőjét, akik Google Meet-en követték nyomon, hogy hol járt a csapatunk. A hivatal mellett ellátogattunk a város Múzeumába is, ahol megnéztük az állandó kiállítást egy érdekes útmutatással. Ezt követően a Gyárfás Kúriába mentünk, ahol megmutattuk Petőfi Körtefáját.
Az utolsó alkalommal a csapatok munkájának az ismertetése volt a terítéken, ahol minden csapat prezentálta a saját megoldásait. Véleményem szerint nagyon ügyesen oldotta meg minden csapat a rá bízott feladatokat, különösen büszke vagyok a saját csapatomra, nagyon aktívak voltak, könnyű volt velük együtt dolgozni. A találkozó legutolsó mozzanataként bemutatásra kerültek az általunk készített videók, amelyben a hazai ízvilágot próbáltuk meg bemutatni, illetve erdélyi szokásokat, meg magát a várost. Néhányunk a hazai csapatból összegyűltünk nálunk a kertben, és leforgattunk egy gasztronómiai videót, amelyben székely gulyást főzünk üstben. Nagyon élveztem a videó elkészítését, és meglepően finomra sikerült az étel, amelynek rettentően örülök.
A napokban ért véget a szicíliai mobilitás, amely a záró része volt a projektnek. Erre a találkozóra Colapesce legendáját kellett feldolgozzuk, amelyet a szicíliai csoport választott legendájának. A legendát egy kisfilm keretén belül dolgoztuk fel, amelyben az osztályunk táblafestékkel lemeszelt falára rajzoltuk meg a helyszínt, és a szereplőket festettük ki a szerepüknek megfelelően. Én nem szerepeltem a kisfilmben, mivel elég csekély szereplővel rendelkezett a történet, ehelyett ott segítettem, ahol csak tudtam: volt mikor magamra vállaltam az operatőr szerepét, máskor én voltam a „stylelist” amelynek munkaköre a szereplők arcának kifestésében merült ki.
Megint csak csapatokra voltunk osztva, én a Zöld csapatba kerültem bele, ahol igen csak aktív tagokkal a feladatok megoldásán ügyködtünk. Az összefoglaló prezentáció bemutatásában is részt vettem.
Véleményem szerint a projekt ezen része is eredményes volt, sokat tanulhattunk egymástól, megismerhettük a szicíliai szokásokat, a mitológiájukat. Érdekes feladatokat oldottunk meg, új embereket ismertünk meg és nem utolsó sorban angolul beszéltünk és akár még tanultunk is. Számomra nagyon tanulságos volt a projekt, örülök, hogy jelentkeztem és részese is lehettem ennek.

 

Szali Kincső, XI.A
2021. június

Partnereink

fp

elka i