Az ajkai „Székelykeresztúrért” Alapítvány ösztöndíja
2022-2023

 

Ajka város „Székelykeresztúrért Alapítványa” ösztöndíjat hirdet a 2022-2023-as tanévre székelykeresztúri és a székelykeresztúri kistérség fiataljai számára, akik romániai egyetemeken vagy főiskolákon folytatják tanulmányaikat.

 

A pályázási feltételeket és a csatolandó iratok listáját a pályázati űrlap tartalmazza, melyet le lehet tölteni a www.keresztur.ro honlapról.

 

A pályázatok leadásának határideje: 2022. november 25. péntek, 12 óra
A határidő után érkező pályázatok nem kerülnek elbírálásra.

 

Pályázati űrlap: adatlap-2023.pdf

Osztályaink

Élménybeszámoló – Erasmus+ projekt/ Job-Shadowing/Amarante-Portugália

2021. november 7-én utaztunk Portugáliába, hogy részt vegyünk Amaranteban az Emotional Management: Tool to Fight Social Media Dependency elnevezésű Erasmus+ projekt képzésén.
A képzés kezdetén megismerkedtünk a projektben résztvevő portugál és spanyol csoport tagjaival, majd ezt követően öt napon át (november 8. és 12. között) sorra felkerestük a projektben résztvevő intézményeket: az Escola Secundária De Amarante (ESA) középiskolát, az Aventura Marao Clube ifjúsági központját (CJA), valamint ellátogattunk helyi önkormányzat székhelyére is.
Először a középiskola teljesen új épületét térképeztük fel: az 1300 diák számára oktatást biztosító intézményben hatalmas tereket, jól felszerelt osztálytermeket és szaktermeket láthattunk, viszont meglepetéssel tapasztaltuk, hogy az épületben a fekete és szürke színek túlsúlya miatt egy kissé nyomasztó hangulat uralkodott. Tetszett az, hogy a falakat a diákok munkájának bemutatására használták, és kiállításokkal tették színesebbé a folyósókat.
Az óralátogatások során először megválaszoltuk a kíváncsi portugál diákok kérdéseit, amelyek a romániai iskolarendszerre, a diákok napi programjára, az általunk oktatott tantárgyakra és a szabadidős tevékenységekre vonatkoztak. A látogatott órák során azt figyelhettük meg, hogy a portugál pedagógusok milyen módszereket használnak az érzelmi intelligencia fejlesztésére, hogyan oldanak meg különböző helyzeteket. A diákok fegyelmezetten viselkedtek, türelmesen meghallgatták társaikat. Érdekesnek találtam, hogy minden tantárgyból a végső jegy 20%-át a tanuló viselkedésének és magatartásának minősítése képezte. Mosolyra késztetett, hogy a portugál diákok között is akadt, aki otthon felejtette a könyvét vagy csak többszörös noszogatás után csillogtatta meg a tudását a társai előtt.
Az iskola külön színfoltja a Sala de futuro (a jövő terme) volt, ahol a multimédiás eszközök egész tárháza állt a pedagógusok és a diákok rendelkezésére, hogy csoportmunka során kreatív megoldásokkal oldjanak meg feladatokat több tantárgy egyidejű bevonásával.
Az Amarantei Ifjúsági Központ (CJA), a projekt portugál házigazdája révén egy igen sokrétű tevékenység mindennapjaiba nyertünk betekintést: nemzetközi önkénteseik révén különböző szabadidős tevékenységeket kínálnak a helyi közösségnek (kajak, biciklizés, lovaglás), oktatómunkát folytatnak óvodákban, iskolákban, és non-formális képzések keretében próbálnak egy másfajta rálátást nyújtani a világra.
Az ifjúsági központ által szervezett tevékenységek aktív részvételre késztették a projekt résztvevőit, és külön öröm volt számunkra, hogy játéktárunkat ily módon is gazdagíthattuk.
A képzések után délutánonként Amarante és a régió látványosságaival ismerkedtünk, Guimaraes és a Douro-völgy/Régua szépsége lenyűgözött. Hétvégén (november 13-án és 14-én) Észak-Portugália két városát fedezhettük fel: Coimbra és Porto látnivalói szintén mély benyomást tettek ránk.
A képzésünk november 15-én, hétfőn zárult, amikor megtörtént a tevékenységek értékelése, és megfogalmaztuk visszajelzéseinket a szervezők felé. Ugyanekkor gyűjtöttük be az elvárásokat a spanyol és portugál csapat részéről a 2022 tavaszán Székelykeresztúron tartandó képzéssel kapcsolatosan.

 

Beszámoló a projektmegbeszélésről/Amarante-Portugália

 

A 2021. november 16-án és 17-én tartott megbeszélés keretében áttekintettük a projekt eddigi fázisait és megvalósításait, felvázoltuk a járványhelyzet okozta nehézségeket, illetve megbeszéltük a hátralévő időszak feladatait, és leszögeztük a további határidőket. Többek között véglegesítettük a projekt végtermékeként elkészítendő kiadványok tervét és a projekt végén megszervezendő bemutató forgatókönyvét.
A képzést követően meglátogattuk a CJA partnerintézményeit: egy fogyatékkal élő személyeket foglalkoztató központot, egy biodinamikus bortermeléssel foglalkozó vállalkozást valamint egy művészeti műhelyt.
November 18-án Braga városának látnivalóit kerestük fel: csodálatos templomokat, különleges épületeket láthattunk, és sok-sok élménnyel gazdagodva november 19-én utaztunk haza.

 

Székelykeresztúr, 2021. november 21.
Dr. Király Emőke

 

er 1

 

er 2

Partnereink

fp

elka i