Az ajkai „Székelykeresztúrért” Alapítvány ösztöndíja
2022-2023

 

Ajka város „Székelykeresztúrért Alapítványa” ösztöndíjat hirdet a 2022-2023-as tanévre székelykeresztúri és a székelykeresztúri kistérség fiataljai számára, akik romániai egyetemeken vagy főiskolákon folytatják tanulmányaikat.

 

A pályázási feltételeket és a csatolandó iratok listáját a pályázati űrlap tartalmazza, melyet le lehet tölteni a www.keresztur.ro honlapról.

 

A pályázatok leadásának határideje: 2022. november 25. péntek, 12 óra
A határidő után érkező pályázatok nem kerülnek elbírálásra.

 

Pályázati űrlap: adatlap-2023.pdf

Magyar tantárgyverseny – megyei szakasz

Két év kényszerszünet után újra megszervezték a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyversenyt. Ahol szükséges volt, tartottak elődöntőt. A megyei szakaszra március 12-én került sor. Iskolánkat a következő tanulók képviselték: Pál Orsolya Tímea és Táncos Dorottya 11. osztályos, valamint Mózes Tímea 12. osztályos tanulók (Buzogány Zsuzsanna tanítványai), Kendi Csenge-Napsugár 9. osztályos (Ivácson Sándor tanítványa), valamint Moldován-Szeredai Lilla 8. osztályos, Faluvégi Eszter és Rácz Izabella 10. osztályos diákok (Zsigmond Viola tanítványai).

 

A tételek alaposan próbára tették a versenyzők tudását, kreativitását, szövegalkotó képességüket. Nézzük meg ezeket a próbatételeket jelentő feladatokat!

8. osztály: Dragomán György Az ikrek részletéhez kapcsolódó feladatsor megoldása után egy novellaszerű fogalmazás alkotása volt a feladat Tóth Krisztina Fekete hóember adott részletéből kiindulva.
9. osztály: Három Kosztolányi és egy Dragomán György novellarészlet alapján kellett fogalmazást alkotniuk Szerepdilemmák egykor és ma címmel, majd a Dragomán szövege alapján egy monológot is írniuk kellett.
10. osztály: Balassi három versrészlete alapján kellett értekező fogalmazást írniuk a versenyzőknek Vallás és vallomás Balassi Bálint Júlia-verseiben címmel, majd egy adott versrészlet és a versenyző olvasmányélményei alapján meg kellett írniuk Jókai Mór ünnepi beszédét Zrínyi Miklós szobrának avatására.
11. osztály: Értekezést kellett írniuk Kirabolt lelkek címmel Katona József drámájának női szereplőiről adott részletek alapján, majd a versenyző által választott műfajban Petőfi, a celeb dilemmáját kellett megírniuk Individualitás vagy prófétai szerep témában.
12. osztály: Két Kosztolányi regényrészlet alapján értekezést kellett írni A valóság változatai a lélek lázadásában címmel, illetve két adott szövegrészlet alapján kellett megfogalmazniuk egy általuk választott műfajban egy klasszikus modern költő ars poeticáját.

 

Mindannyian derekasan helytálltak, mindenkinek gratulálunk, aki vállalta a megmérettetést! Külön dicséret illeti azokat, akik dobogós helyezést értek el: Faluvégi Eszter 2. helyezést ért el, ő továbbjutott az országos szakaszra, Rácz Izabella 3. lett, Moldován-Szeredai Lilla és Pál Orsolya dicséretben részesült. Az országos szakaszra április 27-29-e között kerül sor Szatmáron. Eszternek jókedvű felkészülést és sok sikert!

 

Zsigmond Viola,
magyartanár

 

oklev m1

 

oklev m2

 

oklev m3

 

oklev m4

Partnereink

fp

elka i